Globuliny są odpowiedzialne zbyt mechanizmy odpornościowe a wiążą tłuszcze a glukozę. Są białkami dobrze rozpuszczalnymi w rozcieńczonych roztworach soli, nie rozpuszczają się w czystej wodzie. Ulegają wytrąceniu już przy 50% wysycenia roztworu siarczanem amonu. Skład aminokwasowy globulin obejmuje zazwyczaj od 18 do 20 podstawowych aminokwasów. Globuliny są rozpowszechnione w komórkach i tkankach wszystkich organizmów. Stanowią one istotny składnik cytoplazmy wszystkich komórek. U roślin znaczne ilości globulin nagromadzają się w nasionach, u zwierząt występują one szczególnie obficie w płynach ustrojowych, takich jak osocze krwi czy mleko, oraz tkance mięśniowej.
Na podstawie rozkładu elektroforetycznego dzielimy je
- α1-globuliny (alfa1) na przykł
- α1-antytrypsyna
Immunoglobuliny wchodzące w skład γ-globulin (gamma) dzielą się na pięć kl
- IgG – najważniejsze w walce z infekcją; warunkują odporność
- IgA – obecne we wszystkich wydzielinach; chronią śluzówki
- IgD – podstawowe receptory powierzchni limfocytów B
- IgM – jako pierwsze pojawiają się w czasie choroby
- IgE – ich ilość rośnie w odpowiedzi na alergen, a także w zakażeniach pasożytniczych